Trafikdårar :/

I princip varje dag händer det saker i trafiken som får mig att börja undra huruvida det faktiskt kanske ligger någon sanning i skämtet om att en del fått sina körkort i cornflakespaketet. Medtrafikanterna gör saker som förbryllar, förvånar och upprör mig… Nu är jag inte själv någon perfekt bilist, jag gör säkert en del fel när jag befinner mig i trafiken, men en del personer verkar ha lagt sig till med en körstil som är direkt idiotisk. Jag känner ett starkt behov av att skriva av mig lite av all den frustration som drabbar mig dagligen vid mötet med dylika trafikanter.

Först kan vi ta det här med att svänga ut på en väg (från en anslutande, mindre väg) i princip precis framför andra bilar. Okej om man vet att man sitter i en bil som accelererar väldigt snabbt från 0 till den hastighet som gäller på vägen. Då hinner man upp i hastighet utan att bakomvarande bil påverkas. Men om man antingen kör som en snigel, utan någon som helst ambition att hålla den skyltade hastigheten, eller t ex kör lastbil (och därmed inte ens med den bästa vilja i världen har fysisk förutsättning att snabbt komma upp i rätt hastighet) så förstår jag faktiskt inte hur man ens kan komma på tanken att bara slänga sig ut på en väg och helt fräckt räkna med att folk ska tvärbromsa inför ens galenskap. Det händer var och varannan dag att jag får bromsa och sedan ligga bakom en vägsnigel som nyckfullt kastat sig ut på vägen. Beror det på att de inte ser min bil komma körande eller har de så pass dålig verklighetsuppfattning så att de tror att det är så man beter sig i trafiken?

Nästa kategori med farliga bilister snuddar lite vid samma ämne. Det talas ofta om hur farliga fartdårar är, och det kan jag verkligen skriva under på – dödsföraktande personer som gör galna omkörningar helt utan sikt eller i glashalka har vi väl alla råkat ut för… Men några man inte klagar lika mycket på är alla dessa sniglar, som anser att det är helt okej att ligga i 60 på 80-väg eller 70 på 90-väg. Nu protesterar säkert någon och tycker att man ju faktiskt inte måste köra den hastighet som står på skyltarna, de visar ju ändå bara den högsta tillåtna hastigheten, inte den lägsta. Då kära vänner vill jag klargöra följande: En bilist som ligger som en snigel på vägar med dålig sikt och noll omkörningsmöjligheter utgör en precis lika stor trafikfara som de där fartdårarna jag nämnde nyss. Är man på väg till jobbet eller något annat viktigt kan man bli otroligt frustrerad och stressad över att hamna bakom en sådan trafikant. Det är ofta då det skapas situationer som gör att även den lugnaste bilförare flippar ur och chansar på en omkörning. Vissa av dessa sniglar har ju faktiskt vettet att köra in på en P-plats och släppa förbi folk, och det är ju en bra lösning. Men ändå kan jag inte låta bli att känna att om man nu är så pass osäker på att köra ute i trafiken att man inte ens vågar hålla skyltad hastighet, så är det nog bättre att man åker buss eller något annat alternativt färdmedel. (Och nu menar jag inte enstaka händelser som plötslig snöstorm eller så, då kan t o m jag känna mig som en snigel på vägarna…)

En tredje sak jag stör mig på är dessa otydliga bilister, som inte ger tecken vid filbyte, rondellkörning etc. Som kan närma sig en korsning, fullt medveten om att de tänker svänga höger in i den, men ändå inte ger tecken förrän samma sekund då de börjar svänga av. Hur tänker man då? Om man ser att någon står och väntar på att få köra ut i korsningen kan det väl inte vara så svårt att ge tecken i god tid? Småsaker i sammanhanget kanske, men det visar på hur pass självfixerade en del bilister är – totalt omedvetna om medtrafikanterna.

Nu tror ni kanske att jag bara stör mig på de som kör för mesigt och långsamt i trafiken, men så är det naturligtvis inte. Bilister som kör i vansinnesfart på parkeringar (också de totalt självfixerade och oförmögna att läsa in hela trafiksituationen) eller folk som ska busköra och sladda på vägarna, trots barn i bilen, tillhör även de kategorin som man misstänker fått sitt körkort i cornflakespaketet. Och folk (förvånande ofta medelålders herrar i vräkiga bilar) som tycker att man ska tvärnita och släppa in dem i rondeller (trots att man alltså själv befinner sig inne i rondellen) är väl inte heller de mest begåvade bilister jag mött… För att inte nämna alla livsfarliga cyklister som finns inne i stan…

Ibland kan man önska att Polisen hade mer resurser till trafikövervakning, så att de kunde ingripa och stoppa allt detta vansinne som pågår på vägarna. Det skulle i alla fall hjälpa till att sänka mitt blodtryck väsentligt :)

Leave a Reply


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu